Baby's in fleece dekens en teennagels; De wereld van de Kraamzorg

Baby's in fleece dekens en teennagels; De wereld van de Kraamzorg

En dan ben je opeens Mama of Papa en ziet je wereld er compleet anders uit!

Dat lieve kleine mensje zorgt zomaar voor nóg drukker leven en heel veel gemiste slaapuurtjes. Gelukkig wordt je bijgestaan door de helden van de kraamzorg. Dankzij hen heb je toch nog wat rust en kan je optimaal genieten van die eerste momenten als Papa of Mama.

Mini Miles interviewde Rose Anne, mama van Vive en verliefd op het vak van Kraamverzorgster.

Lees hier het interview, krijg tips van Rose Anne voor jou als aanstaande ouder en ontdek de wereld van de pasgeboren baby's door de ogen van een Kraamverzorgster.

Interview Kraamzorg la Vie

Stel jezelf even voor:

Ik ben Rose Anne Verbakel, 26 jaar. Sinds mijn zesde wist ik al dat ik kraamverzorgster wilde worden en sinds vier jaar ben ik het ook. Onlangs ben ik voor mezelf begonnen en ik zit nu al helemaal vol tot januari. Het is zelfs zo dat ik na de eerste zwangerschapstest al door de aanstaande ouders wordt gebeld.

Kraamvisite en origineel kraamcadeau

Hoe begon je als kraamverzorgster?

Voordat ik voor een grote organisatie ging werken heb ik de opleiding voor kraamzorg afgerond. Toen ik daar werkte kreeg ik persoonlijk al heel veel aanvragen en het lukte niet altijd om te werken waar ik werd aangevraagd omdat al volgeboekt was. Toen dacht ik, dit moet ik zelf ook kunnen en ben ik voor mezelf begonnen. Nu kan ik mijn eigen klanten aannemen en als ik zeg dat ik kom, dan kom ik ook.

Hoe komen de vrouwen bij jou terecht?

Zodra een vrouw zwanger is dan moet zij kraamzorg regelen. Sommige komen dan bij mij terecht. Dan bellen ze mij of sturen een bericht via Instagram. Vervolgens bespreken wij dan of er plek is op het moment dat zij uitgerekend zijn. Dan kom ik op kennismaking en rond 34/35 weken kom ik op intake. Bij die intake kom ik kijken of zij alles in huis hebben en of ze goed voorbereid zijn. Op dat moment leg ik uit dat zodra ze bevallen zijn, zij mij mogen bellen. Als ze thuis bevalt, dan ben ik er ook bij, samen met de verloskundige. Als ze in het ziekenhuis bevallen dan kom ik zodra ze thuis zijn.

Hoe zou je globaal de taken omschrijven van een kraamverzorgster?

De zorg van moeder en kind. Daarbij let je dan op de gezondheid van de moeder na de bevalling en of er geen complicaties optreden. Bij een baby let je op het geelzien, of ze genoeg plast en poept en genoeg voeding binnen krijgt. Daarnaast

wordt het gewicht gecontroleerd of de baby niet te veel afvalt en doen we een paar huishoudelijke taken. Soms zijn er ook broertjes of zusjes die je kunt vermaken. Eigenlijk is het heel veel informeren, vertellen en helpen waar nodig.Het leukste vind ik dat er weer een nieuw leven is en dat ik daar deel uit van mag maken en dat ik jonge ouders die misschien nog onzeker zijn, na een week helemaal zeker zie en vol zelfvertrouwen de toekomst ingaan.

Wat vind je het minst leuke aan je werk?

Het minst leuke is dat het niet altijd goed gaat. Zodra bijvoorbeeld een kind dood geboren word, dan moeten wij daar ook naar toe.

Het is een baan met veel verantwoordelijkheid. De verloskundige die komt 1 keer in de week langs om te vragen hoe het gaat, maar als kraamverzorgster heb je wel de hele verantwoordelijkheid over moeder en kind. Zo heb ik ook 1 keer een baby gehad die door een ALTE bijna overleed, maar gelukkig wist ik goed te handelen en begon ze weer te ademen.

Wil je meer lezen over dit verhaal en ALTE? Check dan deze blog

Wat is het gekste wat je hebt meegemaakt?

Haha er gebeuren heel veel gekke dingen. Toen ik nog voor een bedrijf werkte, kwam ik terecht bij een gezin vluchtelingen. Die hebben dan voor ons ‘gekke gewoontes’ die voor hun natuurlijk normaal zijn. Het was bijvoorbeeld 30 graden en dat kind werd ingewikkeld in een dikke fleece deken, midden in de zon. En zodra ik die deken af wilde doen, lieten ze dat niet toe. Dan heb je ook gezinnen waar ik echt niks mag doen en de kinderen juist alles voor mij deden zoals drinken pakken. Het heeft eigenlijk te maken met cultuurverschil.

Hoe ga je om met zulke lastige situaties?

Ik probeer dan altijd zoveel mogelijk vragen te stellen om erachter te komen waarom ze dat doen. Dan probeer ik daar ook weer zoveel mogelijk van te leren en hun echt te begrijpen. Dat helpt.

Krijg je ook regelmatig vreemde verzoeken?

Haha! Ja ik krijg wel eens de vraag of ik teennagels wil knippen, ramen wil lappen of de tuin in orde wil maken. Deze taken heb ik uiteraard afgewezen!

Welk speciale moment is jou voor altijd bijgebleven?

Dat was de eerste bevalling na mijn eigen bevalling. Toen pas besefte ik hoe bijzonder het is. Je voelt dan pas echt alles mee en je weet hoe de weeën voelen. Je leeft dan echt mee en voelt alles wat zij ook voelt waardoor je je heel goed kan inleven.

Kraamzorg la Vie voor aaanstaande en Kersverse Ouders

Kom je wel eens terug bij dezelfde gezinnen?

Ja! Binnenkort heb ik een gezin waarbij ik nu weer voor het tweede kind kom. Daarnaast werk ik ook vaak bij vriendinnen. Soms kom je bij iemand die je niet heel goed kent. Hiermee leer je iemand echt heel goed kennen waar je vaak ook wel speciale banden aan over houd.

Je hebt zelf een dochter, Vive, Heb je zelf ook een kraamverzorgster gehad? En waar let je zelf op bij het kiezen van de juiste persoon?

Ja. Ik kende haar al. Als tip geef ik wel altijd aan om iemand te kiezen die gezellig is en een beetje hoe jij zelf ook bent. Dus ben jij zelf rustig, dan zou ik een rustig type aanvragen. Bij elke kraambureau kun je aanvragen wat voor kraamzorg je wilt en welke specifieke wensen je hebt qua type persoon.

Is je zicht over kraamzorg veranderd, nu je zelf ook een kind hebt?

Ja, ik besef nu wel hoe fijn het is dat er iedere ochtend iemand even komt aan wie je je vragen kunt stellen, ook al had ik zelf niet veel vragen haha. Maar dat er ook iemand mee kijkt of de baby het goed doet, dat is heel fijn. En verder kan ik nu gewoon beter meeleven met de moeders en besef ik dat het heel bijzonder is om een kind hebben. Je weet ook echt pas hoe bijzonder het is om een kind te hebben, tot je er zelf een hebt.

Babykamer en Origineel kraamcadeau

Is het werk als kraamverzorgster, te combineren met je eigen gezin?

Het is wel heel pittig. Sinds Februari heb ik mijn eigen bedrijf en ben al tot januari volgend jaar vol geboekt. Gister heb ik bijvoorbeeld een kraambed afgesloten dus daar heb ik dan 8 dagen gewerkt. En op dit moment werk ik dan bij een ander gezin voor 8 dagen en vandaag wordt er ook weer een baby geboren. Dus dan ben ik wel echt 3 weken non stop aan het werk. Gemiddeld werk ik 45 uur verdeeld over 8 dagen per gezin.

Heb je zelf ook personeel in dienst?

Nee dat gaat helaas bijna niet, omdat je een contract met een zorgverzekeraar moet hebben. Mijn droom is wel ooit om een jong kraambureau te hebben met ongeveer vijf jonge meiden. Dus dat je echt een leuk team hebt met leuke meiden. Verzekeringstechnisch wordt dit wel heel lastig en kraamzorg wordt uitbetaald door de verzekering.

En stel dat een baby bijvoorbeeld te vroeg wordt geboren en jij zit volgeboekt. Hoe los je dat dan op?

Dan vraag ik iemand uit de maatschap*. Stel dat ik een keer ziek ben, dan kan ik natuurlijk niet zeggen dat er niemand komt. Het is dus wel belangrijk dat je bij een maatschap zit zodat je altijd een back-up hebt.

*Maatschap = een groep van zelfstandige kraamverzorgsters die elkaar helpen.

Merk je veel verschil tijdens deze corona uitbraak?

Nee niet heel veel. Officieel moet ik volgens de RIVM richtlijnen 1,5 meter afstand houden en mag ik de baby niet te veel vasthouden. Maar sommige taken zijn niet uit te leggen met 1,5 meter. Dus met het gezin maak ik hierover afspraken waardoor ik alsnog de normale zorg kan geven. Nu is het wel zo dat er maar 1 iemand op bezoek mag komen, als ik er ben.

Wat maakt jou onderneming uniek?

Mijn type zorg is heel persoonlijk, je weet wie er aan je bed staat. Ik zorg altijd voor een liefdevolle, gezellige en feestelijke week. Ik houd ook heel erg van foto’s maken dus dat is ook wel een extra bij mij dat het gezin aan het eind van de kraamweek leuke foto’s ontvangt.

Daarnaast scheelt het ook wel dat ik jong ben en daardoor heb je al heel snel dat het klikt met de moeders en vaders. Ik blijf daarnaast altijd professioneel en ik weet veel omdat ik dit werk gewoon heel leuk vind. Soms voelt het ook niet perse als werk omdat ik er zo veel plezier in heb.

Het typische beeld van de kraamzorg is dan ook toch wel de oudere vrouw met een kort pittig kapsel, en als ze dan mij binnen zien komen dan verwachten ze dat ook totaal niet.

Kraamzorg, Kraamvisite en origineel kraamcadeautje

Tot slot, wat is jouw tip aan alle kersverse ouders?

Meld je op tijd aan! Voor de 14 weken want als ze te laat zijn is er een grote kans dat je maar 3 uur per dag kraamzorg krijgt omdat de meeste bureaus al vol zitten.

Op de website kraamzorg1op1.nl zitten allemaal Zzp’ers. Hierop maak je dan een profiel aan en vermeld je je specifieke wensen. De juiste zzp’er neemt dan contact met jou op als de wensen overeen komen. Al deze ZZP’ers zijn ook verzekerd.

 

Klik hier voor de website van Kraamzorg La Vie of check haar instagram @kraamzorglavie! Wat zijn jouw ervaringen met kraamzorg en het uitzoeken ervan? Laat het ons hieronder weten!

 

En ben je nog op zoek naar een leuk orgineel kraamcadeautje voor aan de muur in de babykamer? Check dan hier de Mini Miles Milestonposter!