Aanstaande Mama | Derya 28

Aanstaande Mama | Derya 28-MiniMiles

Stel jezelf eens voor.
Ik heet Derya ben van Turkse afkomst en 28 jaar jong. Ik woon in Arnhem en werk in de zorg met dementerende mensen.

Wanneer wordt je mama?
Haha, leuke vraag! Nou, laat ik het zo zeggen:
Ik ben zwanger geraakt via een IVF behandeling. Een lange weg zou je denken maar achteraf gezien viel het op zich best mee al komt er heel veel bij kijken. Stress, onzekerheid, verdriet, vermoeidheid, geen zin en ga zo maar door.. 
Aan het begin van het traject gingen al die gevoelens constant door me heen totdat ik op vakantie een arts heb ontmoet. Zij zei toen letterlijk tegen mij “Neem de tijd, geef jezelf de ruimte en probeer het eens los te laten. Als je een terugplaatsing krijgt houdt dit dan voor jezelf en je partner.’’
En ja hoor, RAAK! Na drie pogingen was het raak! 
Ik ben 4 april uitgerekend maar omdat onze babyboy zo snel groeit verwachten wij hem veel eerder. Ik denk stiekem in de tweede week van maart! 
 
Waar maak je extra druk om nu je moeder wordt?
Veel.. Zal ik bijvoorbeeld wel een goeie mama zal zijn voor me kleine? En hierdoor krijg ik dan weer veel meer vragen die ik mezelf stel. Maar natuurlijk ook over zijn gezondheid. Ik wil niks anders als een gezond kind. 
 
Is de kinderwagen al uitgezocht?
Ja, en gekocht! Wij waren zelf nog aan het rond kijken totdat mijn broertje stiekem verklapte dat hij geld aan het inzamelen was onder familie voor Yekta (ons zoontje). Mijn broertjes en neefjes wilden dus alle benodigdheden kopen voor de kleine! Omdat we al zoveel cadeau kregen gaf ik aan dat ze het beste een kinderwagen cadeau konden doen. En ze hebben ook nog eens een stoere zwarte kinderwagen uitgezocht! 
 
Volgens anderen wordt ik de beste moeder van de wereld omdat…
Volgens mijn vriendin Cansu wordt ik de beste moeder omdat ik gek op kinderen ben en dit ook altijd ben geweest. Toen ik stiekem m’n vertrouwen kwijt was dat ik zwanger zou worden, steunde ze mij altijd met "Jij wordt binnenkort ook mama ". En inderdaad.
 
Wat gaat het meest veranderen als je straks moeder bent?
Ik denk veel. Ten eerste wil ik minder werken. Ten tweede denk ik dat ik alles wat ik nu doe anders zal moet aanpakken. Ik ben bijvoorbeeld gek op zachte kleuren, bloemen, sierkussens of beddengoed met bloemen. Ik merk nu al dat ik dat allemaal begin te vervangen met stoere spullen en stoere kleurtjes. Ik denk dat ik een stoere mama wordt.. 
 
Wat blijf je vooral doen als je moeder wordt?
Ik wil tijd voor mezelf blijven maken en zie dat veel moeders dat niet meer doen. Zelfs niet meer met vriendinnen kunnen afspreken omdat het kindje op tijd naar bed moet. Maar we gaan het zien, misschien wordt ik wel een echte huismus. 
Belangrijk vind ik dat ik tijd voor mezelf kan maken wat natuurlijk ook geldt voor m'n vriend. 
 
Wat kan écht niet meer als die kleine er is?
Uhmmm goeie! Vaker op vakantie gaan? 
Ik weet sowieso dat ik niet meer tot 12uur kan uitslapen. Of dat ik even me telefoon uit kan zetten om een middagdutje te doen. Helaas, dat wordt voortaan vroeg naar bed. 
 
10 Poepluiers per dag verschonen of 10 keer per nacht wakker?
Haha 10 poepluiers verschonen!! Ik doe dat liever dan 10 keer opstaan in de nacht.
 
Kraamvisite, kraamfeest of Gender reveal party?
Wij hebben niet gekozen voor een gender reveal party maar voor een fotoshoot in het buitenland. Later zijn wij nog wel verrast door onze familie met een mini-feestje. Persoonlijk ga ik liever voor kraamvisite omdat je dan 1 op 1 aandacht hebt voor de mensen die op bezoek komen. Ook kan je dan zelf de tijden en dagen inplannen. 
Een kraamfeest lijkt me niks, al is het voordeel wel dat je binnen een dag klaar bent! 
 
Draagzak of kinderwagen?
Dat zou ik eerst moeten ervaren maar het liefst wil ik een draagzak. We hebben ze allebei thuis.
 
Met welk simpel of juist origineel kraamcadeau kunnen mensen jullie blij maken?
Hmm.. goeie vraag! Helemaal niet over nagedacht. Ik hou er meer van als familie, kennissen en vrienden hun gevoel uiten op papier zodat ik en mijn kind dit later terug kunnen lezen. Omdat je op een gegeven moment zoveel krijgt en soms zelfs dubbel merk ik aan mijn vriend dat hij het krijgen van een cadeaubon leuker vindt in plaats van spullen. Daarmee kunnen we zelf iets uitzoeken wat helemaal naar wens is.. 
 
Iets wat je wilt zeggen tegen je baby? Heb je een gezegde, spreuk, motto of quote waarnaar je leeft?
Ik praat veel met me kindje. Of hij het allemaal begrijpt vraag ik me af. Maar wat ik altijd zeg; 
‘’Yekta je krijgt al zoveel van mensen om ons heen. Zoveel mensen die jou nu al lief hebben. Wees er zuinig op lieverd want er zijn zoveel kindjes die het zo slecht hebben. Deel wat je kan delen. Wees lief voor alle dieren en mensen.’’
 
Klinkt misschien heel stom allemaal. Maar het doet mij zo veel pijn dat mijn zoontje het goed heeft en veel kindjes weer niet. Of dat er juist veel verwende kindjes zijn en na een tijdje vervelende kinderen worden genoemd. 
Ach misschien zijn het de hormonen. Maar ik hoop dat er veel meer respect wordt getoond naar elkaar en naar alle dieren toe. Dat we met z’n allen in vrede kunnen leven. 
 
En dé ultieme tip voor aanstaande of kersverse moeders?
Geniet van jullie zwangerschap en hou echt alles bij! Het is zo leuk om alles terug te lezen. Ik heb gewoon een schetsboek van de action gekocht en alle bijzondere dagen opgeschreven. Echo's in geplakt en veel foto's. 
Ik gun het iedereen om mama te worden. Geloof in je zelf! En lukt het niet? Er zijn genoeg kindjes die de liefde van ons kunnen gebruiken. En eerlijk is eerlijk mocht het deze keer ook niet lukken dan zou ik een kindje adopteren.
Lees hier meer Blogs en verhalen van aanstaande en kersverse ouders. Ook kan je je inschrijven voor onze nieuwsbrief zodat je nooit wat hoeft te missen! Of bekijk natuurlijk de Mini Miles Milestoneposter, ons kraamcadeau voor alle aanstaande en kersverse ouders.